Verstappen gembira dengan kemenangan di Malaysia

By October 1, 20174/5 - (1 vote)

Max-Verstappen-F1-Malaysian-Grand-Prix

Max Verstappen meraikan ulang tahun kelahirannya yang ke-20 cukup bergaya ketika dia meraih dua podium untuk Red Bull di Grand Prix Malaysia.

Verstappen memperoleh kemenangan yang dominan tetapi ia juga merupakan hari yang baik untuk pendahulu kejohanan pemandu, Lewis Hamilton kerana dia melanjutkan kedudukan kejuaraannya dengan tempat kedua.

Pesaing gelaran Hamilton, Sebastian Vettel mengejar dengan cepat selepas mengalami masalah enjin pada sesi kelayakan memaksa dia untuk bermula dari belakang grid dalam Ferrarinya, dan akhirnya mendapat tempat keempat dan meminimumkan kerosakan pada harapannya untuk merebut gelaran.

Hari yang hebat bagi Red Bull diselesaikan apabila Daniel Ricciardo menduduki tempat ketiga.

Verstappen mempunyai musim yang penuh dengan kesukaran, satu siri keputusan yang kukuh dilemahkan oleh masalah kebolehpercayaan dan kesilapan pemandu, namun dia menunjukkan prestasi yang matang sepanjang perlumbaan.

Dengan pelumba Ferrari, Kimi Raikkonen gagal meneruskan saingan disebabkan masalah mekanikal, ini bermakna Verstappen – yang layak di tangga ketiga – berada paling dekat dengan petak Hamilton.

Hanya sehari selepas menyambut ulang tahun kelahirannya yang ke-20, pelumba Belanda itu menolak serangan dari rakan sepasukan Hamilton, Valtteri Bottas di sudut pertama dan kemudian meletakkan pendahulu perlumbaan itu di bawah tekanan pada pertukaran awal sebelum memintas di awal pusingan keempat dan mendahului.

Dengan memikirkan kejohanannya, Verstappen akui bahawa tidak banyak yang boleh dilakukan oleh pelumba British itu untuk mempertahankan kedudukannya dalam keadaan tersebut.

“Saya fikir pada mulanya, jentera itu dalam keadaan baik dan saya melihat Lewis sedang bergelut dengan jenteranya, jadi saya menggunakan bateri saya lebih sedikit. Satu perlumbaan yang sangat sukar dan ianya sangat luar biasa untuk memenangi kejohanan tersebut, “kata Verstappen.

Hamilton kini mendahului Vettel dengan 34 mata dengan lima perlumbaan dan lagi 125 mata untuk direbut.