Valtteri Bottas melanjutkan kontrak di Mercedes

By September 13, 2017Rate this post

Valtteri-Mercedes-Formula-1

Valtteri Bottas berkata dia berasa “dihormati dan bangga” untuk meneruskan kerjasama dengan Mercedes selepas menandatangani kontrak baharu selama satu tahun.

Pemandu kelahiran Finland itu bersetuju untuk sertai Mercedes menjelang kempen 2017 sebagai pengganti Nico Rosberg berikutan keputusan mengejutnya untuk bersara selepas merangkul gelaran dunia.

Bottas hanya diberikan kontrak satu tahun, dengan Silver Arrows mahu membiarkan pilihan mereka terbuka. Bagaimanapun, kontrak dia diperbaharui selepas persembahan yang baik.

Pemandu berusia 28 tahun itu sekarang menduduki tangga ketiga dalam Kejohanan Dunia, setelah meraih kemenangan grand prix pertamanya di Rusia dan merangkul kemenangan kedua di Austria, sementara dia juga bercakap gah tentang selesai tujuh lagi di podium.

Mercedes juga mendahului Kejohanan Pengeluar kerana kerjasama kukuh yang dimulakan oleh Bottas dan pendahulu Kejohanan Dunia, Lewis Hamilton, yang ditawarkan pada odds 1.36 untuk memenangi gelaran tersebut.

Walaupun khabar angin mengatakan Mercedes kelihatan akan menggantikan Bottas pada tahun 2018, namun sekarang dia telah diberi lanjutan kontrak selama satu tahun.

Kata Bottas: “Saya berbesar hati dan bangga untuk terus bekerja dengan Mercedes-AMG Petronas Motorsport untuk tahun 2018 dan kekal sebagai sebahagian daripada keluarga Mercedes.

Kami bertambah kuat hari demi hari bersama, dan dengan mengekalkan kerja keras kami, saya percaya tidak ada hadnya.

“Apabila pasukan itu mengupah saya untuk musim 2017, mereka mengambil risiko dengan meletakkan kepercayaan mereka pada kemahiran saya.

Kontrak baharu untuk 2018 ini menunjukkan bahawa saya telah memperoleh kepercayaan tersebut. Saya gembira kerana telah meraikan kemenangan pertama saya di Silver Arrow.

“Bagaimanapun, sentiasa ada ruang untuk penambahbaikan dan saya masih belum menunjukkan potensi penuh saya. Saya akan terus bekerja keras di atas dan luar landasan, untuk meningkatkan lagi pemanduan saya, mendapat hasil yang lebih baik, dan tunjukkan bahawa meletakkan kepercayaan mereka pada saya adalah keputusan yang tepat.”