Valtteri Bottas intai lanjutan kontrak lagi

By September 27, 2017Rate this post

Valtteri-Bottas-Mercedes-Formula-1

Mercedes baru-baru ini menaruh kepercayaan mereka kepada Valtteri Bottas dengan memberikannya kontrak baru selama setahun dan dia menegaskan dia sudah memikirkan bagaimana untuk mendapatkan melanjutkan lagi kontraknya.

Pelumba berusia 28 tahun itu dipilih oleh Mercedes sebagai pengganti Nico Rosberg menjelang musim 2017 berikutan persaraannya daripada sukan itu selepas memenangi gelaran dunia yang sulung.

Bottas, yang ditawarkan pada odds 7.00 untuk memenangi Grand Prix Malaysia, pastinya sudah memenuhi jangkaan dalam kempen ini untuk menyokong Lewis Hamilton dan membantu pasukan menduduki puncak Kejohanan Pengeluar.

Pelumba Finland itu meraih kemenangan grand prix pertamanya di Rusia awal musim ini sebelum meraih satu lagi kemenangan di Austria, dan telah selesai di podium sebanyak lapan kali lagi.

Bekas pelumba Williams itu sekarang menduduki tempat ketiga dalam Kejohanan Dunia dan mereka sedang bersiap sedia untuk acara berikutnya di Malaysia, kurang 23 mata daripada pelumba Ferrari, Sebastian Vettel dan 51 mata di belakang pendahulu, Lewis Hamilton.

Mercedes yang pada mulanya memberikan kontrak selama setahun kepada Bottas, menunjukkan penghargaan terhadap prestasinya dengan memberikan lanjutan kontrak untuk tempoh setahun lagi pada awal bulan ini.

Bottas telah menunjukkan kegembiraannya kerana mendapatkan kontrak baru, namun menegaskan bahawa dia tidak akan duduk diam dan mengagumi kerjanya kerana dia mahu mendapatkan satu lagi lanjutan kontrak menjelang akhir tahun 2018.

Kata Bottas: “Saya harus katakan bahawa saya gembira dengan ini. Saya faham, sememangnya selalu atas pandangan pasukan mengenai perkara-perkara ini, dan sudah pasti pasukan juga mahu pilihan terbuka untuk masa depan.

“Saya faham 100% tetapi saya sangat gembira dengan ini. Ianya masih lebih baik daripada kontrak asal yang saya ada.

“Ia seperti biasa sebelum ini dengan kerjaya saya di F1, ianya terpulang kepada saya. Jika saya melakukannya dengan baik, tidak akan ada masalah, dan kami boleh mempunyai masa depan yang panjang bersama-sama.

“Saya percaya pada diri saya, saya percaya saya akan terus berkembang sebagai seorang pelumba dan menjadi pelumba yang lebih baik.

“Musim ini, saya diberi peluang satu tahun untuk melanjutkan ke tahun kedua jadi itu berikan saya keyakinan.”