Mauricio Pochettino senang dengan kebolehan Dele Alli

By March 20, 20173/5 - (1 vote)

Dele-Allis-versatility-delights-Mauricio-Pochettino

Dele Alli boleh bermain hampir semua posisi di atas padang bola sepak menurut pengurus Tottenham Mauricio Pochettino.

Penyerang England menjaringkan gol menerusi sepakan penalti dalam kemenangan 2-1 Ahad lalu ke atas Southampton di White Hart Lane.

Dengan Harry Kane mengalami kecederaan, Alli mendapati dirinya digunakan sebagai penyerang tengah pada separuh babak kedua ekoran pengeluaran Son Heung-min.

Semua nampaknya berlaku secara semula jadi untuk pemain berusia 20 tahun itu, dan pengurusnya merasakan bahawa pemain muda itu akan cemerlang dalam mana-mana posisi.

“Dele Alli selalu membuat kejutan dan anda tidak dapat mengagaknya. Dia mempunyai personaliti dan perwatakan yang luar biasa dan semuanya tidak mustahil dengan dia,” kata Pochettino.

“Dia seorang pemain yang bermain dalam posisinya yang terbaik, dia adalah seorang pemain yang suka berlari ke arah gawang, dia sering bertindak cerdik di dalam gawang. Dia kelihatan seperti seorang penyerang apabila berada dalam gawang kerana dia lebih daripada cerdik, dia telah membuat tandanya.”

Pochettino telah menjadi peminat lama aksi Alli dan katanya, sudah jelas dari saat dia melihat pemain tersebut sejak dia masih seorang remaja bahawa potensinya tidak berkesudahan. Bos Spurs berjenaka bahawa Alli boleh bermain di gawang jika diperlukan.

“Di luar gawang, dia bermain seperti pemain tengah, saya nampak dia bermain di Milton Keynes sebagai pemain tengah pertahanan menentang Manchester United ketika dia berusia 17 tahun.

“Dan saya tak tahu, dia sentiasa dapat mengagumkan saya, mungkin suatu hari dia boleh bermain sebagai penjaga gol atau sebagai bek atau bek tengah,” tambah beliau.

Spurs berada di odds 1.62 untuk memenangi perlawanan liga mereka seterusnya di Burnley manakala odds mereka 21.00 untuk menyandang kejuarahan musim ini.