Jon Rahm mengambil inspirasi Seve Ballesteros

By April 4, 2017Rate this post

Jon Rahm taking Seve Ballesteros inspiration

Jon Rahm berkata dia sedia untuk menyalurkan semangat idolanya Seve Ballesteros apabila dia muncul buat kali pertama di Masters minggu ini.

Augusta telah memberikan beberapa pulangan baik untuk pemain Sepanyol di masa lalu, dengan Ballesteros yang terkenal memakai jaket Hijau pada tahun 1980 dan 1983.

Sahabat baiknya, Jose Maria Olazabal, mengikuti jejak langkahnya pada tahun 1994 dan 1999 dan Rahm berharap dapat melakukan perkara yang sama pada lawatan pertama dia ke salah satu tempat golf yang paling ikonik.

Pemain berusia 22 tahun itu memenangi kejuaraan Jelajah PGA pertamanya di Terbuka Farmers Insurance Januari lalu dan selepas itu dia mendapat keputusan seri untuk tempat ketiga dalam acara WGC di Mexico, dan juga tewas kepada Dustin Johnson pada perlawanan akhir World Match Play.

Odds Johnson 7.00 dalam pilihan untuk menang minggu ini di Augusta tetapi prestasi Rahm juga menunjukkan dia boleh berjaya dan dia kini berada di odds 26.00.

Prestasi yang kukuh akan menambah lagi kepada reputasi pemain Basque yang semakin meningkat itu dan dia mengakui dia mahu mengambil inspirasi daripada Seve apabila dia tees di Georgia.

Pemain dunia nombor 12 itu percaya padang golf itu sesuai dengan gaya bermainnya dan dia jelas berasa senang dengan peluangnya.

“Seve adalah satu-satunya idola saya dan nama Seve Ballesteros sangat penting bagi saya,” kata Rahm kepada pemberita.

“Saya cuba untuk mencontohi banyak perkara yang dilakukan oleh beliau.” Bagi pemain Sepanyol, ianya sukar untuk menjelaskan semua perasaan dalam fikiran. Ia adalah tempat yang kelihatan sesuai dengan perwatakan Sepanyol, cara Sepanyol bermain.”