Christian Horner meminta Max Verstappen untuk bersabar

By July 9, 2017Rate this post

Red-Bull-boss-Christian-Horner-Austrian-Grand-Prix

Bos Red Bull, Christian Horner mendesak Max Verstappen untuk kekal yakin ketika dia berusaha mengatasi perjuangannya musim ini.

Pemain berusia 19 tahun itu berharap dapat bersaing di Kejohanan Dunia tetapi dia terpaksa menanggung rantaian kegagalan mekanikal.

Sejumlah pengunduran dalam lapan perlumbaan pertama telah menyaksikan kemajuan Verstappen terhenti dan sekarang dia berada di tempat keenam dalam kedudukan pemandu.

Verstappen hanya mengumpul 45 mata dan dia berada lebih 100 mata di belakang pendahulu terkini kejohanan, Sebastian Vettel.

Rakan sepasukan, Daniel Ricciardo telah mengumpul 92 mata dan menang sekali musim ini, namun Horner yakin bahawa nasib Verstappen akan berubah.

Dia gagal memenuhi kewajiban medianya setelah melakukan pengunduran berturut-turut di Montreal dan Baku, tetapi Horner menegaskan pemandu muda itu tidak bersalah dan akan segera mula bersaing lagi.

“Kami bercakap tentang perkara-perkara ini dan dia memandu pada tahap yang tinggi ketika ini,” katanya kepada Sky Sports F1.

“Dia melakukan semuanya dengan betul, tiada yang dilakukannya salah, jadi dia hanya perlu terus melakukan apa yang dia lakukan.

“Dia sedang memandu P2 di Montreal apabila bateri gagal berfungsi, dan dia mungkin berada di posisi untuk memenangi grand prix di Baku apabila enjinnya mengalami kerosakan. Dia tidak melakukan sebarang kesalahan yang menjadi punca hal tersebut.”

Verstappen akan memulakan Grand Prix Austria Ahad ini di tempat keenam dan anda boleh menyokongnya pada odds 10.00 untuk memenangi perlumbaan.