Max Verstappen dalam radar Mercedes

By September 4, 20175/5 - (1 vote)

Max-Verstappen-Formula-one

Ketua Mercedes, Toto Wolff mengakui bahawa bintang Red Bull, Max Verstappen berada dalam radar mereka untuk musim 2019, namun beliau telah menafikan mengadakan perbincangan dengan Jos Verstappen.

Silver Arrows pada masa ini mempunyai hubungan perkongsian yang kuat dengan Lewis Hamilton, yang terletak pada odds 1.36 untuk merangkul Kejuaraan Pemandu, dan Valtteri Bottas menikmati kempen yang bagus.

Hamilton telah meraih enam mata secara keseluruhan untuk musim ini dalam kemenangan terbarunya di Grand Prix Itali dan sekarang beliau menduduki puncak Kejohanan Pemandu dengan tiga mata mendahului pemandu Ferrari, Sebastian Vettel.

Sementara itu, Bottas menduduki tempat ketiga, 38 mata di belakang Vettel, dan beliau kelihatan baik pada landasan untuk mendapatkan kontrak baharu dengan Mercedes.

Bottas menandatangani kontrak satu tahun semasa luar musim dan beliau nampaknya sudah cukup untuk meyakinkan pasukan untuk mengekalnya.

Walau bagaimanapun, Mercedes telah dikaitkan dengan perpindahan Verstappen yang berusia 19 tahun, kontrak beliau dengan Red Bull akan tamat pada penghujung musim 2018.

Wolff mengakui bahawa mereka berminat dengan pemandu dari Belanda itu dan boleh mempertimbangkan untuk membawanya masuk kerana mereka merancang untuk masa depan yang cemerlang.

“Sudah tentu bukan tahun hadapan, beliau masih terikat dengan kontrak,” kata Wolff.

“Selepas itu, beliau adalah salah satu nama yang anda mesti ada pada radar.

“Max adalah salah satu bintang Formula 1 yang hebat pada masa depan, tetapi ada banyak lagi pemandu lain seperti Valtteri [Bottas], Daniel [Ricciardo] dan Esteban Ocon.”

Wolff dilihat bersama ayah Verstappen, Jos, di Grand Prix Itali namun beliau menegaskan mereka bukan membincangkan tentang masa depan Max.

Tambah beliau: “Pertama sekali, saya mengenali Jos ketika beliau masih seorang pemandu.

“Seorang rakan datang ke sana untuk melawat kami, Niki [Lauda] dan saya ketika itu duduk di pejabat, dua rakan kami dari Belanda juga ada di sana, jadi kami pun bersembang.”