Masa depan Arsene Wenger tidak berakhir di kedudukan empat teratas

By March 20, 20174/5 - (1 vote)

Wengers-future-doesn't-rest-on-top-four-finish

Arsene Wenger menegaskan masa depan beliau bersama Arsenal tidak akan ditentukan oleh keupayaan kelab atau sebaliknya mendapat tempat empat teratas musim ini.

Bos Gunners yang telah lama berkhidmat itu dijangka mengumumkan rancangan masa depan tidak lama lagi, dengan kontraknya di Arsenal bakal tamat musim panas ini.

Laporan media baru-baru ini mengatakan Wenger mahu lanjutan satu tahun pada kontrak semasa beliau, dan rundingan antara pengurus tersebut dengan lembaga dijangka akan berlangsung tidak lama lagi.

Musim ke-20 berturut-turut dalam bola sepak Liga Juara-Juara di 2017/18 adalah seimbang ekoran kekalahan 3-1 kepada West Brom di Hawthorns Sabtu lalu.

Ini bermakna Arsenal telah kalah empat daripada lima perlawanan liga terakhir mereka dan jatuh ke tangga keenam hasil daripada kekalahan itu.

Mereka ketinggalan enam mata daripada Liverpool yang menduduki tangga keempat, bagaimanapun mereka masih mempunyai baki dua perlawanan.

Manchester United yang menduduki tangga kelima berada dua mata di hadapan Gunners setelah beraksi dalam perlawanan pada bilangan yang sama.

Menurut Wenger, beliau tidak akan membenarkan hasil jangka pendek itu untuk mempengaruhi proses membuat keputusan selepas lebih dari dua dekad di utara London.

“Keputusan saya tidak semestinya dikaitkan dengan itu kerana saya telah membawa ke kedudukan empat teratas sebanyak 20 kali. Ianya lebih, bukan itu, ” kata bos Arsenal itu.

“Saya melihatnya dalam perspektif yang jauh lebih luas. Bukan hasil terakhir yang akan menentukan tindakan saya.

“Ia bukan [akhir dunia], tidak lagi. Itu adalah untuk masa dahulu, tetapi bukan hari ini. Dari segi kewangan, maksud saya.

“Sudah tentu, kepada sukan adalah merupakan suatu kerugian, namun dari segi kewangan, Liga Juara-Juara tidak lagi mendapat kesan seperti lima atau enam tahun yang lalu kerana kemasukan wang daripada televisyen [ke Liga Perdana Inggeris].”

Odds Arsenal 3.75 untuk berada di kedudukan empat teratas musim ini.