Hamilton ramal ‘tugas mudah’ Hungary bagi Ferrari

By July 30, 20174/5 - (1 vote)

Lewis-Hamilton-Hungarian-Grand-Prix

Lewis Hamilton merasakan Ferrari boleh mendominasi Grand Prix Hungary selepas mereka berjaya berada di barisan hadapan untuk perlumbaan Ahad lalu.

Pendahulu kejohanan, Sebastian Vettel bermula di petak pertama di sebelah rakan sepasukan, Kimi Raikkonen.

Hamilton, satu mata di belakang Vettel menuju ke perlumbaan terakhir sebelum rehat musim panas, hanya boleh mengambil tempat keempat di belakang rakan sepasukan Mercedes, Valtteri Bottas.

Ferrari belum memenangi perlumbaan sejak Monaco pada bulan Mei, tetapi kekuatan mereka pada litar yang high-downforce di Hungaroring akan menjadikan mereka sangat sukar untuk diatasi, menurut Hamilton.

“Saya fikir ia akan menjadi tugas mudah bagi mereka,” ramal Hamilton.

“Melepasi Ferrari sangat mustahil kecuali jika mereka menghadapi masalah.”

Sementara itu, bos pasukan Mercedes, Toto Wolff merasakan hanya permulaan yang pantas dapat membantu Bottas dan Hamilton dalam percubaan mereka untuk mengatasi dua pemandu barisan hadapan, dan beliau berkata, ia dengan mudah boleh menjadi kes ‘pengehadan kerosakan’ bagi pemandunya.

“Ia masih perlumbaan motor, banyak perkara boleh berlaku semasa perlumbaan, dan kita akan lihat apa keputusan akhirnya, tetapi dari prestasi kereta tulen, ianya tentang pengehadan kerosakan,” kata Wolff.

Mercedes telah memenangi tiga daripada empat perlumbaan yang terakhir, yang membolehkan Silver Arrows mendahului 55 mata di hadapan Ferrari dalam Kejohanan Pengeluar.

Kejayaan itu juga membolehkan Hamilton merapatkan jurang antara juara dunia empat kali itu hingga minimum.

Kembali ke litar yang sempit dan berliku-liku dengan beberapa sudut perlahan di Hungary menyaksikan Ferrari mendahului lapangan, mereplikasi satu-dua keputusan kelayakan mereka dari Monaco ketika mereka meraih pole di Hungary buat kali pertama sejak 2005.