Daniel Ricciardo berasa yakin ke Monaco

By May 24, 2017Rate this post

Daniel-Ricciardo-Monaco-GP

Pemandu kereta lumba Red Bull, Daniel Ricciardo berasa yakin menjelang Grand Prix Monaco minggu ini kerana dia kelihatan akan bangkit daripada perlumbaan yang hampir berjaya pada tahun lalu.

Pemandu berasal dari Australia itu kelihatan berada di landasan untuk meraih kemenangan keseluruhannya dalam Principality 12 bulan yang lalu kerana dia tampak mengawal perlumbaan tersebut setelah tamat di petak pertama.

Walau bagaimanapun, pemain berusia 27 tahun itu tidak menang dalam perlumbaan akibat ralat pitstop, akhirnya pemandu Mercedes Lewis Hamilton tiba dahulu ke garisan penamat, tetapi Ricciardo kembali ke Monaco dengan keyakinan.

Katanya: “Saya rasa sangat berkeyakinan dan berasa teruja memikirkan tentang Monaco, Saya suka tempat itu, ia sangat hebat.”

Ricciardo menegaskan bahawa kenangan perlumbaan pada tahun lepas lebih kepada positif daripada negatif dan dia tidak sabar untuk merebut kemenangan perlumbaan sekali lagi.

Dia menambah: “Saya teruja untuk mendapatkan peluang sekali lagi tahun ini.”

Bekas pemandu Toro Rosso itu menghasilkan prestasi musim terbaik setakat ini dengan menduduki tempat ketiga di Grand Prix Sepanyol yang lepas, keputusan yang meletakkan dia ke tempat kelima dalam kedudukan Kejuaraan Dunia, dua mata di hadapan rakan sepasukannya Max Verstappen.

Ricciardo kurang 67 mata daripada pendahulu carta dan sekarang berada pada odds 201.00 untuk menuntut gelaran dunia sulungnya musim ini.

Pendahulu kejohanan, Sebastian Vettel yang tersedia pada odds 2.25, dan pencabar terdekat Hamilton pada odds 1.75, dijangka akan bersaing untuk kejuaraan keseluruhan.