Wayne-Rooney-international-retirement

Ronald Koeman percaya Everton akan menuai ganjaran daripada keputusan Wayne Rooney untuk bersara dari bola sepak antarabangsa.

Penjaring gol rekod England telah mengumumkan keputusan dia untuk menamatkan kariernya selama 14 tahun bersama Three Lions pada hari Rabu, setelah menjaringkan 53 gol dalam 119 penampilan.

Pemain berusia 31 tahun itu tidak tampil dalam perlawanan sejak kemenangan 3-0 ke atas Scotland pada November tahun lalu, namun selepas permulaan yang mengagumkan untuk musim ini, bos Gareth Southgate mahu memanggil dia semula untuk kelayakan Piala Dunia bulan depan menentang Malta dan Slovakia.

Walau bagaimanapun, Rooney memutuskan untuk menolak tawaran Southgate dan dia kini mengumumkan persaraan antarabangsanya, kerana dia mahu menumpukan perhatian terhadap kerjaya kelabnya dengan Everton.

Bos Toffees, Koeman sudah pasti gembira dengan keputusan Rooney kerana dia percaya rehat tambahan akan membolehkan pemain hadapan itu untuk menghasilkan prestasi terbaiknya secara tetap.

Kata Koeman: “Dia telah bercakap dengan jurulatih kebangsaan itu dan membuat keputusannya kerana beliau fikir ia adalah yang terbaik untuk Everton. Keputusan selalunya adalah daripada pemain dan, sudah tentu, saya menghormatinya.

“Saya fikir ia adalah keputusan yang bagus untuknya serta Everton, ini bermakna apabila perlawanan antarabangsa bermula, dia akan mempunyai masa di rumah bersama keluarganya.”
England akan menentang Malta di Stadium Nasional Ta’Qali pada 1 September.

Three Lions kini mendahului dua mata dari Slovakia di puncak carta kedudukan kumpulan kelayakan Piala Dunia mereka, dan mereka ditawarkan pada odds 21.00 untuk memenangi kejohanan di Rusia pada musim panas akan datang.