Alonso: McLaren menjangkakan cabaran yang sukar

By August 30, 2017Rate this post

Fernando-Alonso-McLaren-Formula-1-Italian-Grand-Prix

Fernando Alonso menegaskan pakej McLaren tidak sesuai dengan trek di Monza dan mengakui mereka menjangkakan cabaran sukar di Itali hujung minggu ini.

McLaren telah bergelut dengan isu kebolehpercayaan pada musim ini dan Alonso terpaksa bersara dalam enam daripada 12 acara setakat ini.

Persembahan terbaik Alonso adalah ketika di Azerbaijan dan Hungary, selesai di tempat kesembilan dan keenam, sementara rakan pasukan, Stoffel Vandoorne hanya mendapat satu mata.

Sauber adalah satu-satunya ahli pasukan yang telah mengumpulkan sedikit mata pada 2017, iaitu sebanyak lima mata, dan McLaren mengalami masalah yang sangat kritikal terhadap unit kuasa Honda mereka.

Musim Formula 1 berlanjutan di Grand Prix Itali hujung minggu ini dan Alonso mengakui bahawa ia akan membuktikan tugas yang sukar untuk McLaren.

Kata Alonso: “Kami selalu mengatakan litar ini tidak sesuai dengan pakej kami, dan kami menjangkakan cabaran yang sukar.

“Walaupun ia mendorong semangat seperti Spa, ia juga berbeza dalam banyak cara. Spa adalah perlumbaan yang panjang; litar Monza adalah pendek dan tajam dan perlumbaan sentiasa terasa seperti ia berakhir sangat cepat.”

Pasukan yang berpangkalan di Woking itu tidak melakukan dengan baik di Monza sejak bersatu semula dengan Honda dan Vandoorne juga bersiap sedia untuk hujung minggu yang sukar.

Kata Vandoorne: “Spa adalah perlumbaan yang sukar bagi kami, dan kami sentiasa mengenal pasti Belgium dan Itali sebagai dua hujung minggu yang sukar bagi kami.

“Sukar untuk bersaing dengan seluruh pasukan di litar, dan kami mempersiapkan diri untuk perkara yang sama di Monza.

“Seperti biasa, perkara penting adalah kelayakan, tetapi kami perlu mengatur langkah dalam perlumbaan dan memastikan kami dapat mengekalkan kedudukan sepanjang petang Ahad.

“Kami bekerja dengan baik sebagai sebuah pasukan di Spa untuk cuba memaksimumkan perkembangan kami melalui kelayakan dan mudah-mudahan dapat mempengaruhi prospek kami untuk perlumbaan, dan saya harap kami akan dapat melakukan lebih banyak lagi pada hujung minggu ini.”

Pemenang Grand Prix Belgium, Lewis Hamilton boleh disokong pada odds 1.53 untuk menang sekali lagi pada hujung minggu ini, manakala pendahulu Kejohanan, Sebastian Vettel ditawar pada odds 3.80 untuk menang.